CSU-NASA EDUCATION COLLABORATIVE

We Know From Evidence…As Only NASA Can!

 CSU-NASA Collaborative

2007 Summer Institute

Important Dates:

June 26th, 27th, 28th

Conference

 

Advanced Institute Information

Institute Information

Post Institute Information

  • Institute Proceeding Posting   (Lesson Plans)

  • Possible Presentation Opportunities

  • Next Steps

Data-Based NASA Teacher Program Links




Tuesday, June 26th

08:30 AM – 09:00 AM - Hospitality
09:00 AM - 12:00 PM  (3 hours) Overview and Expectation
09:00 AM – 09:30 AM - Introduction
09:30 AM – 09:45 AM - MERLOT – Brief Overview (15 minutes)
09:45 AM – 10:00 AM - LearningFrame Work - Brief Overview (15 minutes)
10:00 AM – 10:30 AM - NASA Resources Overview (30 minutes)
10:30 AM – 11:30 AM - Robotics & NASA – Ken Berry, CSU, Northridge (30 minutes)
11:30 AM – 12:00 PM - Q&A
12:00 PM – 01:00 PM   (1 hour) Lunch

01:00 PM – 04:00 PM  (3 hours)
01:00 PM – 01:30 PM - Review of Morning
01:30 PM – 02:30 PM - NASA Presentation I - Global Warming
Ross J. Salawitch, NASA-JPL Principal Investigator - Orbiting Carbon Observatory (OCO) (1.5 hours)
02:30 PM – 02:45 PM - Q&A (15 minutes)
02:45 PM – 03:00 PM - Break
           *Art 1 hour
03:00 PM – 03:45 PM - MERLOT Presentation I (45 min)
03:45 PM – 04:15 PM - Breakout I (30 minutes)
04:15 PM – 04:30 PM - Breakout I Report

05:00 PM – 08:00 PM  (3 hours) Evening Program
04:30 PM – 05:30 PM - Dinner
06:30 PM – 08:00 PM - NASA Evening Presentation - Global Warming
08:00 PM – 08:30 PM - Q&A

Wednesday, June 27th

08:30 AM – 09:00 AM - Hospitality
09:00 AM - 12:00 PM  (3 hours)
09:00 AM – 09:30 AM - LearningFramework –Philosophy and setting the stage: What’s Your Problem Stephanie Soccoman and Brian Kenner (30 minutes)
09:30 AM – 10:30 PM - NASA Presentation II – Art Hammon (1 hours)
10:30 AM – 10:45 AM - Break
10:45 AM – 11:45 AM - MERLOT Introduction and Critique Criteria – Troy Tenhet (1 hour)
11:45 AM – 12:00 PM - Q&A
12:00 PM – 01:00 PM   (1 hour) Lunch

01:00 PM – 04:00 PM  (3 hours)
01:00 PM – 02:00 PM - NASA Presentation III – Art Hammon (1 hours)
02:00 PM – 02:15 PM - Q&A
02:15 PM – 02:30 PM - Break
03:00 PM – 03:45 PM - MERLOT Presentation II – Learning Object Development – Troy Tenhet (45 minutes)
03:00 PM – 03:15 PM* - LearningFramework Paper - Stephanie Soccoman and Brian Kenner (45 minutes)
03:15 PM – 04:15 PM* - Breakout I / LearningFramework Interviews - Stephanie Soccoman and Brian Kenner (1 hour)
04:15 PM – 04:30 PM - Breakout I Report

Thursday June 28th

08:30 AM – 09:00 AM Hospitality
09:00 AM - 12:00 PM  (3 hours)
09:00 AM – 09:30 AM - Breakout to Share Participant Learning Objects (30 minutes)
09:30 AM – 10:00 AM - Large group Discussion (30 minutes)
10:00 AM – 10:15 AM - Break
10:15 AM – 11:15 AM - NASA Presentation IV - Art Hammond (1 hour)
11:15 AM – 11:30 PM - Q&A
11:30 AM – 12:30 PM   (1 hour) Lunch

12:30 PM – 02:30 PM  (3 hours)
12:30 PM – 01:30 PM - LearningFramework Mechanics
01:30 PM – 02:30 PM - MERLOT Presentation III – Learning Object Submission (1 hour)
02:30 PM – 02:45 PM - Break
02:45 PM – 03:30 PM - Institute Evaluation, Participant Sharing, and Next Steps